flag Судова влада України
Увага! Суд не здійснює правосуддя. Підсудність змінено на Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Справа із судового архіву: 1960 рік – з підприємства на користь працівників стягнули вартість зекономленої продукції

28 серпня 2018, 14:29

У 2018 році Новокаховський міський суд Херсонської області відзначив 55 років з дня заснування. 30 січня 1963 року постановою Верховної Ради Української РСР в числі 450 районних і міських народних судів, був утворений Новокаховський міський народний суд, до цього часу він здійснював свою діяльність як Друга дільниця народного суду Каховського району.

В рік ювілею особливо цікаво дізнатись, як здійснювалось правосуддя понад півстоліття тому, з якими справами суд стикався найчастіше, а також з’ясувати, які проблемні питання були важливими для людей у різних десятиліттях минулого.

Найпершими за хронологією зберігання в архіві Новокаховського міського суду Херсонської області є цивільні справи 1960 року, з однієї з них і почнемо.

20 лютого 1960 року народний суд міста Нова Каховка Херсонської області у складі головуючого: народного судді Чернікова, двох народних засідателів, з участю прокурора та адвоката розглянули у відкритому судовому засіданні, яке проводилось у приміщенні Клубу селища Основа, справу за позовом Ш. та С. до Винкомбінату «Перемога наймитів» про стягнення коштів.

Позивачі зазначали, що вони працюють у відповідача провідниками із супроводу виноматеріалів та винопродукції споживачам. У вересні 1959 року за вказівкою відповідача позивачі супроводжували коньячний спирт на Одеський коньячний завод в кількості 31858 кг у 100 бочках. Спирт транспортувався водним транспортом протягом 10 діб та зберігався в м. Одеса 21 добу. Виходячи з діючого положення на визначену кількість спирту трата шляху за нормами природної втрати становить 29,01% декалітрів, а позивачі допустили природну трату 10,79% декалітра, таким чином зекономивши 18,22 дек. спирту.

Позивачі вимагали від відповідача сплатити 60% вартості зекономленої продукції за роздрібною ціною.

Відповідач просив у задоволенні позову відмовити, посилався на те, що відсутнє розпорядження, яке передбачає виплату провідникам за зекономлену продукцію 60% вартості за роздрібними цінами, не заперечував проти оплати позивачам за зекономлений при транспортуванні спирт з розрахунку гуртової ціни на питний спирт.

Суд, проаналізувавши всі зібрані по справі докази, дійшов до висновку про обґрунтованість позову, зазначивши, що факт економії позивачами вино продукції підтверджується довідкою, виданою відповідачем, відповідно до якої позивачі допустили економію 18,22 дек., а посилання відповідача на відсутність необхідного розпорядження спростовується циркулярним листом МППТ та ЦК профспілки №788 від 28.12.1956 року, яким передбачена виплата 60% зекономленої провідниками винопродукції за роздрібними цінами.

Рішенням суду на користь позивачів було стягнуто з Винкомбінату «Перемога наймитів» 8688 рублів за збереженість продукції, яку вони перевозили, а також в дохід держави 516 рублів держмита. Строк оскарження рішення до Херсонського обласного суду - десять днів.

Ухвалою Херсонського обласного суду від 31.03.1960 року  рішення суду м. Нова Каховка від 20.02.1960 року було залишено в силі, касаційну скаргу відповідачів було залишено без задоволення, а скаргу позивачів задоволено. Також стягнуто з відповідача на користь позивачів 300 рублів судових витрат.